February 25, 2021

Cruelty-free beauty - start here

Testiranje na živalih - vse kar moraš vedeti, kratko in jedrnato.

Kaj pomeni testiranje kozmetike na živalih?

Testiranje na živalih ne pomeni kopanje miši, zajcev, mačk, opic in psov v novih šamponih. Živali, na katerih se izvajajo testiranja, živijo izolirano in mračno življenje v laboratorijih, kjer so izpostavljene visokim količinam ali koncentracijam snovi v obliki zaužitja, nanašanja na obrito kožo, kapljanja v oči za preizkus odziva na določeno sestavino in celo test smrtnih odmerkov.

Rezultati tovrstnih testov služijo kot dokaz o ustreznosti izdelka, ko so testi opravljeni, pa so živali usmrčene.

Zakaj podjetja testirajo na živalih?

Testiranje na živalih izhaja iz časov, ko v laboratorijih niso znali drugače preizkusiti receptur ali novih sestavin in so bili mnenja, da so rezultati pridobljeni na živalih najbližje ljudem.

Ta praksa se je marsikje obdržala vse do danes, kljub temu, da danes vemo, da smo si ljudje in živali fizično tako različni, da so tovrstni rezultati nentanačni in nezanesljivi. Zaradi testiranja vsako leto umre milijone malih živali.

Ali obstaja drugačen način testiranja kozmetike?

Že desetletja poznamo sodobne alternative, ki niso samo živalim prijazne pač pa nudijo rezultate, s katerimi si dejansko lahko pomagamo. Računalniški modeli in vzorci vzgojeni iz dejanskih človešlih celic podajo točne rezultate o tem kako se bo odzvala človeška koža - koža končnega uporabnika. Takšni testi pa so za nameček še hitrejši in tudi cenejši.

Narejenih je bilo že veliko korakov za popolno zaustavitev testiranja kozmetike na živalih, a je pred nami še dolga pot. Moje poslanstvo je pomagati izobraževati na tem področju, da se boš pred naslednjim nakupom lahko odločil/a na podlagi svojega znanja.

Situacija danes

Začnimo z dobrimi novicami: v državah članicah EU je testiranje na živalih nezakonito (prav tako v Avstraliji, Indiji, Izraelu, Novi Zelandiji, Norveški, Švici, Turčiji in Veliki Britaniji), v ZDA ni obvezno.

Slaba novica: eden največjih izzivov na tem področju je splošna zahteva Kitajske, da se vsa uvožena kozmetika testira na živalih. To pomeni, da mora vsako podjetje, ki želi prodajati na Kitajskem - največjem svetovnem trgu, svojo kozmetiko testirati na živalih.

Problem: kljub temu, da je testiranje na živalih v EU nezakonito, mora evropsko podjetje, če želi svoje izdelke prodajati na kitajskem trgu, svoje izdelke testirati na živalih. Za to poskrbijo s pomočjo tretjih podjetjih in sama obdržijo status “cruelty-free” podjetja in nadaljujejo s prodajo v EU.

Sklep: dokler kitajska uradno ne bo spremenila svojih zahtev so vsa evropska in tuja podjetja, ki prodajajo svoje izdelke na kitajskem trgu kruta. Njihovi izdelki so testirani na živalih, po njihovi izbiri, le ne v njihovih laboratorijih - rezultat pa je na koncu enak. Žal so med temi podjetji skoraj vse največje svetovno znane kozmetične hiše.

Kaj lahko storiš ti?

Pred nakupom novega kozmetičnega izdelka preveri, ali to podjetje testira na živalih in ali je prisotno na kitajskem trgu.

Najhitrejša pot je vpis v google: ime znamke + cruelty-free + trenutno leto

Primer: Hourglass cruelty free 2021

Zanašaj se na članke s strani organizacije PETA in Crueltyfreekitty. Splošni pogoji poslovanja podjetji namreč zamolčijo prodajo na kitajskem.

Kako sem se tega lotila jaz?

Preverila sem vse znamke, ki sem jih uporabljala. Izdelke tistih, ki testirajo na živalih sem porabila do konca in medtem poiskala preverjene cruelty-free alternative. Najprej sem naročila manjša pakiranja, da sem videla kateri izdelki mi ustrezajo in tako počasi zgradila popolnoma cruelty-free kopalnico. Da ti prihranim precej časa in denarja, sem na eno mesto zbrala vse moje najljubše cruelty-free znamke.

Moje najljubše cruelty-free znamke:

Nega kože:  SOFRI, Kate Somerville, The Ordinary, NIOD

Nega las: Nega Cosmetics, Olaplex, Kevin Murphy, Paul Mitchell

Makeup: Hourglass, Too faced, Anastasia Beverlyhills, Bare Minerals, Nyx

Ustna higiena: Himalaya

Nega telesa: SOFRI, Afrodita

Subscribe to my newsletter

Sign up for exclusive content: